Alles over edelstenen. Al minstens 10.000 jaar is de mensheid bekend met edelstenen. De eerste stenen die als versiering werden gebruikt waren amethist, bergkristal, barnstenen, granaat, jade enzovoort. Ze gaven status aan mensen, ook omdat ze kostbaar zijn. Zeker tot in de 19de eeuw werden mineralen gebruikt in de geneeskunst.
De meeste edelstenen zijn mineralen. Ze worden op verschillende manieren gevormd: sommigen ontstaan uit gloeiend gesmolten gesteenten en gassen; andere kristalliseren uit waterige oplossingen of groeien met behulp van organismen.
Al vroeg in de geschiedenis werden stenen gebruikt in sieraden. Er zijn tal van bekende sieraden met even bekende edelstenen. Ook in deze tijd worden stenen veel gebruikt in ringen, hangers of oorsieraden.
Goudsmid Tim van Schendel van Edelsmederij Turmali heeft een passie voor mooie stenen en ontwerpt graag sieraden met edelstenen. In ringen gebruikt Tim veel diamanten, saffier of robijn. Dit zijn stenen die stralen maar ook over hardheid beschikken. Edelstenen in ringen moeten tegen een stootje kunnen en kleurvast zijn.

Lapis edelsteen
Lapis edelsteen

Lapis edelsteen

Lapis edelsteen is gevoelig voor sterke druk en hoge temperatuur, heet water, zuren en zeep. Ringen tijdens huishoudelijk werk afdoen!

Lees verder Lapis edelsteen
Granaat edelsteen
organische ring met design geslepen granaat

Granaat edelsteen

Granaat edelsteen is een mooie warme edelsteen voor in sieraden. Vaak zie je de rode variant in sieraden terug. In bijgevoegde foto een granaat met een speciaal design slijpsel. Deze ring voor een klant speciaal op maat gemaakt.

Lees verder Granaat edelsteen

Topaas edelsteen

Topaas edelsteen is een zeer mooie edelsteen voor in sieraden. Bij topaas in ringen wel opgeletten de steen is enigszins kwetsbaar tegen stoten. Ook kan de steen lichtgevoelig zijn.

Lees verder Topaas edelsteen

Citrien edelsteen

Citrien edelsteen, mooi gekleurd en doorzichtig worden gebruikt als stenen voor ringen en hangers. De mindere stenen worden verwerkt in kettingen. Let op de kleur van citrien is gevoelig voor zon en zonlicht.

Lees verder Citrien edelsteen

Smaragd edelsteen

Smaragd edelsteen heeft een prachtige groene kleur, smaragdgroen. Smaragd is mooi in sieraden, geslepen of cabochon geslepen. Smaragd is kleurvast maar niet zo hard als diamant. Let op bij het dragen van smaragd sieraden dat het niet met scherpe voorwerpen in aanraking komt. Let ook op bij gebruik van huishoudelijke schoonmaakartikelen of andere chemische producten. Het schoonmaken van smaragd kan het best gedaan worden in lauw water met milde zeep en een zacht borsteltje en drogen met een katoenen doek. Met de juiste behandeling kan de steen generaties overleven.

Lees verder Smaragd edelsteen

Toermalijn edelsteen

Toermalijn edelsteen. Edelsmederij Turmali is vernoemd naar deze edelsteen. Turmali is de Senegalese naam voor toermalijn. Goudsmid Tim is bijzonder geïnspireerd door deze steen, de vele verschillende kleuren die deze steen kan hebben is bij uitstek ideaal voor in sieraden.

Lees verder Toermalijn edelsteen