Aquamarijn in sieraden

Wat is Aquamarijn?

De kleur van aquamarijn lijkt op die van zeewater en is daarom zo genoemd (latijn: water van de zee. Tijdens de renaissance duikt de naam voor het eerst op voor de zee blauwe beril. In 1609 komt het voor in een boek van Gemmarum et Lapidum, de Vlaamse schrijver Anselmus Boëtius de Boodt beschrijft daarin 600 edelstenen en mineralen. De kleurende stof is twee/drie waardig ijzer. De steen kan kleurloos, blauw, groen tot geelachtig van kleur zijn. Aquamarijn behoort tot de beryl-groep. De mindere kleurkwaliteiten krijgen bij verhitting van 400-450C de bekende aquamarijn kleur. Let op bij verwering van de steen want bij een grotere verhitting ontstaat kleurverlies. Kleurverbetering kan ook door neutronen en gammastraling maar de kleuren zijn dan niet kleurecht, de kleur verdwijnt na blootstelling aan zonlicht.  De steen is bros en drukgevoelig.

Zeer goede aquamarijnen hebben de kwaliteitsbenaming Santa Maria naar de gelijknamige mijn in Ceará in Brazilië. De Afrikaanse kwaliteitsbenaming is Santa Maria Africana voor stenen uit Mozambique. Dan is er nog de Maxixe aquamarijn die donkerblauw is, de kleur bleekt echter in daglicht uit.

Tegenwoordig wordt aquamarijn vaak synthetisch gemaakt, met een korenbloemblauwe kleur. Lichtblauwe synthetische aquamarijn heet aquagem.

De Geschiedenis

Aquamarijn werd als talisman en amulet gebruikt tijdens reizen over rivieren en zeeën, dit gebruik gaat terug tot in de klassieke oudheid (ca 700 v Chr. – 500 n Chr.). De steen zou beschermen tegen de verdrinkingsdood en werd veel gedragen door zeelui die de middellandse zee bevoeren.

Daarom zijn er veel intaglio’s van aquamarijn gevonden, kristallen waarin een voorstelling is geslepen. Deze voorstellingen hadden vaak te maken met zee, scheepvaart en vissen. Vaak zie je de voorstelling van de god van de zee, Poseidon ofwel Neptunus om hem gunstig te stemmen en te zorgen voor een voorspoedige vaart. Het zou ook helpen om een goede visvangst te krijgen of om je te beschermen tegen zeeziekte. De oudste van deze voorstellingen komen van 300 v Chr.

Deze voorstellingen uit de klassieke oudheid komen niet alleen voor als intaglio maar ook als camee. Bij een camee ligt de voorstelling verhoogd en is de achtergrond weggeslepen. Een bekende camee is een portret van de Romeinse Keizerin Julia Domna (170-217N Chr.).

De Grieken en de Romeinen gaven elkaar sieraden met aquamarijn als symbool van liefde en huwelijkstrouw.

Transparante aquamarijn werd in de Romeinse tijd gebruikt als vergrootglas. Plinius de Oudere (23-79 v.Chr..) beschreef hoe Keizer Nero door een groenige beril naar gladiatorenspelen keek.

In de vroege middeleeuwen werd in Perzië het breken van licht in natuurlijk glas ontdekt. Vergrootglazen uit Beril geslepen werden met deze kennis op geschriften gelegd waardoor het lezen makkelijker werd. Deze kennis kwam in 13de eeuw naar Europa. De eerste bril is daaruit ontstaan en werd gemaakt van kleurloze of licht getinte beril. Daar komt ons woord bril, b(e)ril vandaan. 

Aquamarijn werd niet alleen als bril gebruikt maar met aquamarijnwater werden ontstoken ogen behandelt. Zo werd het ook gebruikt bij keelpijn, maag- en leverklachten. Beschrijvingen hiervan zijn te vinden bij Jacob van Maerlant.

In de Middeleeuwen werden beelden van de Maagd Maria versierd met aquamarijn. Legende zegt dat de steen van een zeemeermin was en tot de liefde leidt. Waarschuwt bij onrecht als de steen verkleurt.

Vindplaatsen

In Brazilië zijn op meerdere plekken belangrijke afzettingen van aquamarijn te vinden. De bekende afzettingen in De Oeral in Rusland zijn uitgeput. Aquamarijn komt verder voor in Australië, Birma, China, India, Kenia, Mozambique, Namibië, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania, VS en Zambia.

Pegmatieten, grootkorrelige granieten en ook in verweringsgesteenten zijn moedergesteenten. In Minas Geras, Brazilië is de grootste aquamarijn van edelsteenkwaliteit gevonden in 1910. Hij woog 110.5 kilo. 

.

Bekende Stenen

In een kroon van Paus Julius II (1443-1513) was een enorme aquamarijn gezet, door de zeegroene kleur van deze steen werd deze in verband gebracht met de maagd Maria, zij had de bijnaam Stella Maris (Sterre der Zee).

Als knop van het gevest van het zwaard van de Franse prins Murat (1896-1916) sierde een enorme aquamarijn van 550 karaat. Deze steen zou in de strijd beschermen tegen verwondingen.

Spirituele eigenschappen

Edelstenen spreken mensen al sinds de oudheid tot de verbeelding. Tot op de dag van vandaag worden aan edelstenen magische en spirituele krachten toegekend. Zo ook over deze steen. Aquamarijn heeft zowel lichamelijk als geestelijk een kalmerende werking. De steen heeft een positieve werking op de mens het maakt hem eerlijk, tolerant, oprecht. Het geeft hem een onbezorgde, ontspannen en vrolijke inslag. Het brengt je in je eigen levenstroom en het helpt je te leven in het nu.

Gebruik de steen bij spreekbeurten of openbare toespraken het helpt je in de communicatie en bij kennisoverdracht. Het vergroot je vermogen om ideeën goed te verwoorden. Ook zakenmensen kunnen hun voordeel doen met de steen bij het afronden van zaken het maakt dynamisch, volhardend, doelgericht en dus succesvol.

De essentie is dat het je geest helder maakt en je waarneming verscherpt waardoor zelfexpressie beter tot zijn recht komt. Niet gek dat het je helpt in je meditatieve proces en jouw spirituele groei wordt bevorderd. Deze eigenschappen vind je terug in het fysiek waar de steen verkoelend werkt, het brengt je hormonen in balans. Balans is het toverwoord bij aquamarijn.

Het is voor gestreste mensen, de steen brengt evenwicht in zijn omgeving en beschermt hem. In de middeleeuwen werd geacht dat de steen duistere krachten kon tegen gaan en de geesten van licht kon inschakelen.

Gevoelige mensen hebben baat bij deze steen het maakt tolerant en gaat de neiging tot oordelen tegen, het geeft steun bij druk onder verantwoordelijkheden. Het helpt je om een oprechte volhardende dynamische persoonlijkheid te ontwikkelen en doorbreekt destructieve neigingen.

Geestelijke rust ontstaat doordat het van buitenkomende gedachten filtert waardoor informatie beter wordt opgepikt en de waarneming verheldert.

Spiritueel gezien verscherp aquamarijn de intuïtie en helderziendheid, de steen wordt daarom veel gebruikt bij meditaties. Het bevordert een hoog bewustzijn en spirituele scherpte. Het heeft een heilzame werking op de chakra’s, het brengt balans, evenwicht. Het brengt harmonie tussen de verschillende wezensdelen van de mens. 

De rune die bij aquamarijn hoort is de B (Bjarkan is berk, moedergodin) wordt geassocieerd met het vloeiende, vrouwelijke. De rune en de steen zijn gewijd aan de Moedergodin en vruchtbaarheid. 

Meer over dit onderwerp