Amethist edelsteen

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Amethist in sieraden

Amethist edelsteen is een mooie steen met een prachtige paarse kleur voor in sieraden. Let op de steen kan bij fel zonlicht verkleuren.

Wat is Amethist?

De populairste steen uit de kwartgroep is amethist. “Niet dronken” is de vertaling van de naam uit het Grieks. Vandaar dat het ook als amulet gold tegen dronkenschap. De paarse kleur van dit kristal werd geassocieerd met de kleur van wijn en de Romeinse god van de wijn, Bacchus.

De kristalspitzsen overheersen door de zwak ontwikkelde prisma’s. De kleur is ook het krachtigst bij de kristalspitsen. Door ijzer, titaan en mangaan in combinatie met ioniserende straling ontstaat de paarse kleur van amethist. Door zonlicht kan de kleur van amethist verbleken. De lichtgele, roodbruine, groene of kleurloze variëteiten ontstaan bij branden tussen 470 en 750C. Het verkleuren door daglicht is te herstellen door calciumbestraling. Helaas is dat niet kleurecht en verliest de steen in de loop van de tijd weer zijn kleur.

Amethist is tweekleurig (dichroïsme) dat zie je als je de steen van dichtbij bekijkt vanuit verschillende richtingen. De kleuren die je dan ziet zijn blauw/blauwpaars en roodpaars.

De Geschiedenis

Door de gehele geschiedenis heen zijn verhalen over amethist terug te vinden. De naam is afkomstig van Oudgrieks ἀμέθυστος (amethustos). De Egyptenaren, Etrusken en Romeinen kenden amethist. Plinius de Oudere heeft de steen al beschreven. Maar ook in het oude China was amethist al bekend en werden gemmen gesneden uit de steen. In de middeleeuwen had de steen de naam “bisschopssteen”, het was een gewaardeerde steen bij kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Het was toen de steen van matigheid en beschermde tegen tovenarij en hekserij.

Amethist verkleurt bij contact met sommige plantaardige gifstoffen. In de Romeinse tijd en ook nog in de middeleeuwen was men bijzonder bang voor vergiftiging. Kelken werden daarom vaak gesneden uit of versierd met amethist zodat men tijdig gewaarschuwd werd tegen vergiftiging.

Bescherming tegen het boze oog en hekserij als er een zon en maan in de steen gegraveerd is staat bekend als sjamanen amethist. In Finland gebruikten sjamanen deze sjamanensteen bij meditatie, een driekleurige steen met amethist, sneeuwkwarts en rookkwarts.

In de middeleeuwen beschreef Konrad von Megenberg de amethist als mineraal dat “zachtaardig maakt, gezond verstand ondersteund en slechte gedachten verdrijft”. De geneeskrachtige werking bij huidziekten en zwellingen van amethist is beschreven door Hildegard van Bingen een mystica in de middeleeuwen.

Paars/violet was in de 18de en 19de eeuw de kleur van rouw, dat is terug te vinden in de vele rozenkruizen die van amethist gemaakt werden in die tijd.

Begin 20ste eeuw tijdens de Jugendstil en Art Nouveau werd amethist veel gebruikt in sieraden. De Russische goudsmid Peter Carl Faberge (1846-1920) stond bekend om zijn beroemde sieraden met juwelen bezette eieren vaak van amethist.

Vindplaatsen

Komt voor in holten, spleten en alluviale afzettingen. De belangrijkste afzettingen zijn in Brazilië (“Palmeira” amethist van Rio Grande do Sul, “Marabi” amethist van Para), Madagaskar, Uruguay, Zambia; bovendien in Birma, Canada, India, Mexico, Namibië, Rusland, Sri Lanka, VS (Arizona).

Amethisten zijn ook bekend in de Verenigde Staten, namelijk in Montana, Maine, Georgia en Arizona. In Canada, Mexico, Bolivia, India, Myanmar, Japan, China en Korea, en van Sri Lanka, Zimbabwe, Congo en Australië zijn ook belangrijke producenten.

In Rusland wordt amethist onder meer gevonden in de Oeral, Jakoetsk en op het schiereiland Kola. Amethisten worden eveneens aangetroffen in Armenië, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Zwitserland en Ierland. Amethist vormt slechts zelden grotere zuivere kristallen.

 

Al in de Middeleeuwen kon Brazilië zich beroemen op zijn vindplaatsen van amethist, ze worden onder andere gewonnen in Bahia, Minas Gerais en Mato Grosso. Recentelijk wordt in Bolivia de zogenaamde ametrien gewonnen, een amethist-citrien, waarbij de violette en gele kleuren afwisselen, maar de overgang tussen de kleuren is scherp begrensd

Bekende Stenen

Je kunt een geslepen amethist van 343 karaat vinden in het Britisch Museum. Een nog grotere steen van 1362 karaat kun je bewonderen in het Smithsonian Institution in Washington D.C.

In de scepter van Catharina de Grote en de scepter van de Britse kroon zijn amethisten terug te vinden.

Spirituele eigenschappen

Door de eeuwen heen zijn mensen altijd al gefascineerd geweest door edelstenen. Edelstenen worden spirituele en psychische krachten toegedicht, ook zijn ze door de tijd heen altijd gebruikt als geneesmiddel.

Ook amethist worden krachten toebedeeld. Heb je last van malende gedachtestromen, die hoofdpijnen en slapeloosheid veroorzaken dan kan amethist je helpen. De steen heeft een kalmerende en/of stimulerende werking op de geest. Het ondersteunt mediteren, het helpt je om je gedachten van de dagelijkse realiteit te halen en je te brengen naar rust en inzicht. Het houdt ook negatieve energieën uit je omgeving bij je vandaan. Het is dus een krachtig beschermende steen.

Het helpt je dan ook in een besluitvormingsproces en het helpt je aan een gezond verstand en spirituele inzichten. Amethist helpt als slapeloosheid wordt veroorzaakt door een overactieve geest. Amethist helpt luchtfietsers bij het stellen van realistische doelen en het stimuleert het gebruik van je geheugen en verbetert je motivatie. De steen brengt evenwicht en balans in je systeem, het verdrijft heftige emoties als woede, angst, haat en verdriet.

Meer over dit onderwerp