Topaas edelsteen

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Topaas in sieraden

Topaas edelsteen is een zeer mooie edelsteen voor in sieraden. Bij topaas in ringen wel opgeletten de steen is enigszins kwetsbaar tegen stoten. Ook kan de steen lichtgevoelig zijn.

Wat is Topaas?

Vroeger werden alle gele en goudbruine en vaak ook groene edelstenen topaas genoemd. De naam komt van de vindplaats op het eiland Zebirget in de Rode Zee, dat in de oude tijd Topaszos werd genoemd.

De steen krijgt door zijn verontreinigingen zijn kleur. De steen is vaak wijnrood of strogeel maar kan ook andere kleuren hebben zoals wit, grijs, groen, blauw of oranje. Roze tot rood oranje stenen zijn het kostbaarst. IJzer en chroom zijn de kleur gevende stof in topaas.

Met zetten en slijpen van de steen is voorzichtigheid geboden vanwege de grote splijtbaarheid van de steen. Sinds 1976 is er ook synthetische topaas bekend. Topaas kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

De Geschiedenis

Plinius de Oudere is degene die de naam topaas terugvoerde op het eiland Topazius in de Rode Zee. Hoewel de identiteit daarvan onzeker is, is dat ook voor de stenen. De huidige betekenis van topaas kreeg pas zijn betekenis na de middeleeuwen.

Een van de negen stenen in de Thaise orde van Negen Edelstenen is topaas. De mitra preciosa, een mijter van de paus, is versierd met goud, topazen en parels.

Volgens de bijbel (Openbaring 21:19-20) zal het zevende fundament van de nieuwe stad Jeruzalem versierd worden met topaas:

“En de fundamenten van de muur der stad waren met allerlei edelgesteente versierd. Het eerste fundament was diamant, het tweede lazuursteen, het derde robijn, het vierde smaragd, 20 het vijfde sardonyx, het zesde sardius, het zevende topaas, het achtste beril, het negende chrysoliet, het tiende chrysopraas, het elfde saffier, het twaalfde amethist.”

Vindplaatsen

In rivierbeddingen en pegmatieten komt topaas voor. Schneckenstein in Saksen in Duitsland was in de achttiende eeuw de bekendste afzetting van (gele) topaas. Nu is Brazilië de belangrijkste leverancier. Vindplaatsen zijn er in veel andere landen: Afghanistan, australis, Birma, China, Japan, Madagaskar, Mexico, Namibië, Nigeria, Pakistan, Rusland, Sri Lanka, VS, Zimbabwe. In Noord-Ierland, Schotland en Cornwall in England wordt lichtblauwe topaas gevonden.

In de zandfractie van Nederlandse Quartaire riviersedimenten komt de steen voor. Het is een karakteristiek element van zanden van de Noordwest-Duitse rivieren.

Bekende Stenen

Er zijn zeer grote topazen die meerdere kilo’s wegen. In Oekraïne werd in 1964 topazen gevonden van ongeveer 100 kilo. Geslepen topazen van enkele duizenden karaat zijn te vinden in het Smithsonium Institute in Washington.

Een van de negen stenen in de Thaise orde van Negen Edelstenen is topaas. De mitra preciosa, een mijter van de paus, is versierd met goud, topazen en parels.

Spirituele eigenschappen

Door de eeuwen heen zijn mensen verwondert en geïnspireerd door edelstenen. Edelstenen werden allerlei magische krachten toegekend. Ook in deze tijd hebben mensen belevingen bij edelstenen.

De steen leidt de energie naar de plek waar ze nodig is en is daarmee een gevoelige empathische steen. Het brengt meridianen van het lichaam op één lijn waardoor het verzacht, geneest en het lichaam stimuleert. Waarheid en vergeving worden door deze steen bevordert.

De energie van topaas creëert vreugde, overvloed en edelmoedigheid en geeft een goede gezondheid. Het is de steen van liefde en voorspoed, de steen die ervoor zorgt dat uw doelen worden bereikt. Affirmaties, manifestaties en visualisaties krijgen meer kracht door topaas.

Topaas brengt ontspanning teweeg en reinigt de aura van de mens en vermindert spanning waardoor het een spirituele ontwikkeling kan bijstaan op moeilijke momenten.

Uw innerlijke rijkdom wordt door topaas versterkt, het geeft zelfvertrouwen waardoor u in staat bent om voorspoed te delen met anderen. Openheid, eerlijkheid, zelfverwezenlijking, innerlijke wijsheid zijn kwaliteiten van de steen.

Het vergroot scherpzinnigheid en brengt ideeën tot uitdrukking. Het helpt u bij het oplossen van problemen. De onderlinge relaties tussen details in inzicht in het grote geheel wordt door de steen bevordert.

Op fysiek niveau helpt de steen de spijsvertering te stimuleren en bestrijd anorexia, verstrekt de zenuwen en bevordert de stofwisseling.

Astrologisch hoort topaas bij Tweelingen en Boogschutter.

Gele en gouden topaas werkt op het zonnevlecht chakra. De keelchakra en voorhoofdchakra wordt gestimuleerd door blauwe topaas. Witte topaas werkt in op het kruin chakra.

Meer over dit onderwerp