Lapis edelsteen

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Lapis in sieraden

Lapis edelsteen is gevoelig voor sterke druk en hoge temperatuur, heet water, zuren en zeep. Ringen tijdens huishoudelijk werk afdoen!

Wat is Lapis Lazuli?

De naam lapis lazuli komt van het Arabisch-Latijnse en betekent blauwe steen. De steen bestaat uit meerdere mineralen waarvan lazariet het hoofdbestanddeel is. Andere mineralen die er in voorkomen zijn bijvoorbeeld augiet, calciet, diopsied, enstatiet, glimmer, hayn, hoornblende, noscaan en pyriet.

De stof die kleur geeft aan de steen is zwavel. De steen is azuurblauw, blauwpaars, bleekgroen of rood van kleur. De intens blauwe lapis is erg geliefd vooral als deze licht goudkleurig gespikkeld is met pyriet. Daarentegen maken witte calcietaders de steen minder geliefd.

Door contactmetamorfose in kristallijne marmer ontstaat meestal Lapis.

De Geschiedenis

In de prehistorie werd Lapis al als siersteen gebruikt. Al in 4000 v Chr. werd er in de stad Ur al gehandeld in Lapis. Zeer geliefd was Apis in het oude Egypte. Het werd daar veel gebruikt voor dodenmaskers. Zo ook voor het dodenmasker van Toetanchamon.

De steen werd in de middeleeuwen gebruikt als kleurstof voor ultramarijn. Vanuit die tijd vind je mozaïeken, wandversieringen van Lapis. In de 13de eeuw werden al imitaties gemaakt omdat de vraag in het midden oosten naar Lapis zo groot was. Uit die tijd stammen bijvoorbeeld de rolzegels van koning Annipi en zijn vader Adummu.

Vindplaatsen

In het westelijk Hindoekoesj Gebergte in Afghanistan is sinds 6000 jaar de beste afzetting te vinden. In een onherbergzaam gebied onder primitieve omstandigheden wordt lapis lazuli gewonnen in lagen van kalksteen. In Chili ten noorden van Santiago liggen afzettingen. Lapis wordt ook gevonden in Angola, Birma, Canada, Pakistan en de VS.

Bekende Stenen

Al vanaf oudsher is deze steen een van de meest bijzondere en exclusieve edelsteensoorten. Voor de Egyptenaren was het heilige steen vooral omdat de steen is doordrenkt met gouden stippen. Zij zagen in de steen de nachtelijke sterrenhemel terug. Het bekende dodenmasker van Toetanchamon was gemaakt van goud met Lapis.

Spirituele eigenschappen

Edelstenen hebben door de eeuwen heen een magische aantrekkingskracht gehad op mensen. De prachtige vormen en kleuren spraken tot de verbeelding van mensen. Edelstenen werden in de oudheid al magische spirituele krachten toegedicht.

Lapis is een exclusieve krachtige spirituele steen. Het versterkt spirituele macht en spirituele vaardigheden. Het ondersteund het verkrijgen van inzicht en het communiceren ervan. Eerlijkheid en oprechtheid worden versterkt door de steen, het vinden van de waarheid over jezelf en het accepteren daarvan. Vandaar dat het ook innerlijke rust en vrede geeft. Positiviteit en vriendelijkheid zijn eigenschappen die door de steen worden bevorderd, het versterkt vriendschappen en liefdesrelaties. De steen heeft een sterke werking op het keel chakra.

Klachten van keel, mond, strottenhoofd, schildklier en stembanden hebben baat bij Lapis. Het versterkt het immuunsysteem en heeft een goede werking op migraine, slaapstoornissen, duizeligheid en stress. Hiervoor wordt de steen al eeuwenlang gebruikt. De steen wordt ook wel vriendschapssteen genoemd. De prachtige diepblauwe kleur wordt al eeuwen verbonden met wijsheid, bezinning en verdieping. Het opent het derde oog en schept evenwicht in het keelchakra.

Lapis reguleert de menstruatiecyclus en heeft daarmee een sterke verbinding met de vrouwelijke energie.  

De verschillende niveaus in de mens, fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel, worden geharmoniseerd. Balans hierin zorgt voor diepe, innerlijke zelfkennis.