Zilveren sieraden schoonmaken

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Zilveren sieraden schoonmaken

Over zilveren sieraden schoonmaken? Ik krijg vaak de vraag: hoe kan ik mijn zilveren sieraden schoonmaken? Er is veel hierover te vinden op internet maar ik miste een duidelijk vakkundig verhaal.

Hoe raakt uw zilver zo vies?

U heeft prachtige zilveren sieraden of zilverbestek. Hoe jammer is het dan dat ze vies worden en niet meer zo mooi schitteren. Hoe komt dat nu? De boosdoener is zwavel. Hoe komt je zilver in aanraking met zwavel. Zwavel zit in veel voeding zoals bijvoorbeeld eieren, maar ook in wol en parfum. Daar is niks mee overigens. Hoe komt je zilver dan in aanraking met zwavel? Bij zilveren sieraden gebeurt dat vaak door transpiratie. Let op behalve zwavel zitten in schoonmaakmiddelen ook vaak stoffen die je zilveren sieraden geen goed doen.  

Als zilver met zwavel in aanraking komt krijg je een chemische reactie die ervoor zorgt dat er een zwart laagje op je zilver komt.

Hoe kun je je zilver goed onderhouden?

Hoe goed je je zilver onderhoud enige verkleuring kan je bijna niet tegenhouden. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Poets je zilver regelmatig met zilverpoets of een zilverpoetsdoekje.
  • Doe je zilveren sieraden af als je gaat sporten en doe ze weer aan na het douchen.
  • Let op als je gaat schoonmaken in veel schoonmaakmiddelen zitten stoffen die je zilveren sieraden minder prettig vinden.
  • Zorg ervoor dat je zilver niet in aanraking komt met chemische stoffen.
  • Laat je zilveren sieraden thuis als je gaat zwemmen.
  • Doe je zilveren sieraden aan nadat je je hebt opgemaakt en parfum hebt gebruikt.
  • Als je de zilveren sieraden niet draagt berg ze op in een (sieraden) doosje.

Ga met deze punten niet te krampachtig om. Sieraden zijn ervoor om gedragen te worden. Hebben je zilveren sieraden erg veel last van aanslag verderop in het artikel kan je lezen hoe je je sieraden kan beschermen zodat er geen aanslag meer verschijnt

Zilveren sieraden schoonmaken.

Als je op internet gaat zoeken vind je allerlei manieren waarop je je zilveren sieraden kan schoonmaken. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het wel. Gebruik van soda, tandpasta, bier, as, krijt enzovoort. Sommige middelen zullen vast ook wel werken maar waarom gaan experimenteren. Er zijn voldoende zilverpoets middelen overal verkrijgbaar. Je kunt gewoon zilverpoets kopen en met een schoon doekje je zilver oppoetsen. Je kunt zilverpoetsdoekjes kopen en die gebruiken. Er zijn tal van merken die goed werken. Zelf gebruik ik zilverpoets van Hagerty, het is niet het goedkoopste merk maar ik ben zeer tevreden over het resultaat, maar ook andere merken werken prima.

Je kunt ook silver dip of dompelbaden kopen, dat raad ik je af te doen. Deze baden zijn niet bepaald zonder risico. Er zitten zeer agressieve stoffen die bepaald niet goed zijn voor je gezondheid.

Wat te doen als dat allemaal niet lukt?

Bij sommige mensen worden hun zilveren sieraden sneller vies als bij anderen. Heb je er veel last van dan kan je bij een goudsmid vragen om je sieraden te laten rodineren. Wat is rodineren? Er wordt dan een dun laagje rhodium op het sieraad aangebracht. Dit rodineren wordt meestal gedaan in een rhodium bad.

Op deze wijze wordt er een zeer dun laagje van 0.1 micron, dat is minder dan een duizendste millimeter, aangebracht. Rhodium is een metaal dat erg verwant is aan platina. Het is een erg hard materiaal, daardoor beter bestand tegen krassen, het is ook iets witter dan zilver en sieraad gaat er ook iets meer van glanzen. Dit laagje rhodium voorkomt aanslag op je zilveren sieraden. Er is wel een klein maartje…. Het laagje rhodium slijt wel, afhankelijk hoe intensief je je sieraden draagt zal je na enkele jaren (of langer) je sieraden opnieuw moeten laten rodineren.

Meer over dit onderwerp