Wat krijg ik voor mijn goud?

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Vragen over goudprijs

Wat krijg ik voor mijn goud? Wat is de goudprijs? Deze vraag krijg ik regelmatig gesteld. Goudinkopers zijn vaak niet erg transparant. Vandaar in dit artikel alles op een rijtje over het verkopen van je goud. Zelf koop ik geen goud in, hoogstens een enkele keer om een nieuw sieraad te maken.

De goudkoers hoe zit dat?

De goudprijs is makkelijk te vinden op internet genoeg websites waar deze staat. Maar hoe ontstaat deze koers nu. In essentie gaat het natuurlijk om het marktprincipe, vraag en aanbod.

Het goudaanbod is stabiel. Aan de hoeveelheid goud verandert niet veel. Het delven ervan wordt steeds moeilijker en dus duurder. Dat betekent schaarste. Het delven van goud gebeurt gecontroleerd. De winning van goud is dus stabiel.

Wie gebruiken goud en bepalen de vraag naar goud? Dat zijn goudbanken, overheden, fluctuerende valuta’s; speculanten; tandartsen; juweliers; elektronica; dollar en beleggers.

Is de vraag hoog dan zal de goudprijs oplopen, zakt de vraag dan zal de prijs zakken. Vooral veranderingen in goudreserves en beleggingen veroorzaken fluctuaties in de prijs. De wereld rond, 24 uur per dag vinden transacties plaats in goud. Ook de aandelenmarkt speelt een rol in de goudkoers.

Wat is de goudprijs vandaag?

De actuele goudkoers is een belangrijke tool als u goud wil kopen of verkopen. In een grafiek kanje de koersbewegingen per uur volgen. Deze historische goudkoersgrafiek bestaat al vanaf 1972. In deze grafiek wordt de spotprijs (bid) getoond. De internationale goudmarkt wordt in dollar per troy ounce genoteerd. Wat betekent dat: 1 troy ounce = 31.1034768 gram en 1 kilo = 32.1507466 troy ounce. Onderstaande grafiek van goudkoers.nl toont naast Amerikaanse dollar, de prijs ook in Euro, kilo en gram

Interessant is dat de waarde van goud over een langere periode redelijk stabiel is. Alleen periodes van economische crises zie je grote schommelingen. Als u naar de goudkoers aan begin van crises bekijkt was deze ongeveer €10,00, begin 2013 lag de koers op €40,00 per gram. Een enorme stijging dus. De hoeveelheid goud die je nodig had om voedsel te kopen in de Romeinse tijd is net zoveel als dat in de middeleeuwen het geval was of nu het geval is.  De prijs is dus erg constant door de eeuwen heen, alleen in periodes van economische crisis zie je afwijkingen.

Hoe bereken ik de prijs voor 14k of 18k goud?

U wilt uw 14 karaat goudverkopen? Wat is daar dan de prijs van. U neemt de prijs van puur goud uit de grafiek en vermenigvuldigt dit met 0.585. Is de prijs voor puur goud €30,00 per gram, dan is prijs van uw goud 0.585 x 30 = €17,55. Deze prijs is niet wat u voor uw goud krijgt. De betere inkopers geven u ongeveer 90% tot 92% van de goudprijs. De inkoper moet het goud laten analyseren en omsmelten en hij loopt natuurlijk ook nog een koersrisico.

Heeft u 18 karaat goud dan is ¾ van de pure goudprijs de prijs voor uw goud. U maakt u de volgende rekensom als de pure goudprijs €30,00 is: ¾ x €30,00 = 22,50.

Waarom krijg je niet de hoogste prijs?

Er zijn verschillende redenen waarom je niet de volledige prijs van uw goud krijgt.

 • Het gaat vaak om kleine hoeveelheden, waarvoor de groothandelprijzen niet opgaan
 • Het zijn vaak sieraden die nog omgesmolten moeten worden. De smelterij moet het goudgehalte analyseren en de stukken omsmelten en dat kost ook geld.
 • De inkoper van uw goud loopt ook een risico, het koersrisico. De prijs kan na inkoop zakken.
 • Ook heeft de inkoper zijn kosten en wilt er ook wat aan verdienen.

Als een goudinkoper dus adverteert met een prijs van goud die gelijk is aan de in de grafiek genoemde wereldmarktprijs, kunt u er zeker van zijn dat u deze goudprijs nooit daadwerkelijk zult ontvangen. Het gaat hier om zogenaamde “lokprijzen” die mensen naar de winkel lokken, om vervolgens een veel lager bedrag uit te betalen. Of u krijgt die prijs bij sommigen alleen uitbetaald als u er nieuwe sieraden voor terugkoopt, en u krijgt bij deze handelaren een lager bedrag als u contact geld wilt zonder iets nieuws bij hen te kopen.

 

Waar moet ik op letten bij verkoop van mijn goud?

 1. Is uw goud ook echt goud, probeer dat te beoordelen. Zonder de juiste spullen is dat wel moeilijk vast te stellen maar let op
  1. Als u oxidatie op uw goud ziet dan weet u dat het geen echt goud is
  2. Ziet u “double” of “Amerikano” in uw sieraden dan is geen echt goud maar verguld
  3. Ziet u kleurverschil op slijtage plekken mag u ervan uitgaan dat geen echt goud is.
 2. De meeste sieraden beschikken over een keurmerkje en keurtekens. In 14 karaat goud kan je een keurmerkje zien met 858 daarin en bij 18 karaat goud zie is daar 750 in. Het kan zijn dat door slijtage je de keurtekens niet meer ziet.
 3. Niet onbelangrijk is als u het gewicht weet van uw goud. Als er stenen of andere voorwerpen bij het goud zitten probeer deze te verwijderen voordat u het weegt. Om het echt goed te doen moet je wegen op een precisie weegschaal. Die heeft niet iedereen natuurlijk, weeg het dan op de weegschaal die u heeft.
 4. Zoek de actuele waarde van uw goud, daarvoor kunt de bovenstaande grafiek gebruiken en bereken wat je er ongeveer voor kunt krijgen.
 5. Vergelijk de inkopers bij je in de buurt.

Waar kan ik naar toe om mijn goud te verkopen?

Zoek goud inkopers bij je in de buurt. Vergelijk hun prijzen en werkwijze. Let op dat een inkoper zijn prijzen overzichtelijk en transparant voor u heeft, als dat niet het geval is moet je twijfelen aan de betrouwbaarheid.

Ga ook nooit af op het aanbod van één inkoper maar kijk ook bij een tweede of derde inkoper wat deze voor je goud biedt. Dat deze werkwijze geen overbodige actie is bewijst een onderzoek van het programma Kassa van de VARA. Lees hun artikel voordat je op pad gaat.

Bel van tevoren, bij de meeste inkopers moet een afspraak maken. De inkoper zal jouw goud beoordelen of het echt goud, hoeveel karaat het is en wat het gewicht is. Vraag ook naar die gegevens en ga niet alleen op de prijs af. Echte goudinkopers zullen het goud “toetsen” om het karaat gehalte van het goud te bepalen.

Vergelijk de uitkomsten en doe daar uw voordeel mee. Ik hoop dat dit artikel u helpt in uw voorbereiding op het kopen of verkopen van goud.

Als u beschikt over oud goud en u wilt een nieuw sieraad daarvoor in de plaats neem dan contact met me op. Ik ontwerp nieuwe sieraden in 3D samen met mijn klanten. U ziet vooraf in een 3D afbeelding hoe uw nieuwe sieraad eruit gaat zien.