Toermalijn edelsteen

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Toermalijn in sieraden

Toermalijn edelsteen. Edelsmederij Turmali is vernoemd naar deze edelsteen. Turmali is de Senegalese naam voor toermalijn. Goudsmid Tim is bijzonder geïnspireerd door deze steen, de vele verschillende kleuren die deze steen kan hebben is bij uitstek ideaal voor in sieraden.

Wat is Toermalijn?

Toermalijn bestaat uit verschillende mineralen die met elkaar verbonden zijn. Kenmerkend zijn de rijke en gevarieerde kleurschakeringen. Toermalijn is doorzichtig met een doorschijnende glans en kan veel verschillende kleuren hebben.

Zeldzaam zijn de eenkleurige toermalijnen, veelal vertonen toermalijnen lagen van verschillende kleuren. Stenen met een rode kern, het binnenste omhulsel wit en de buitenlaag groen.

Een unieke eigenschap is dat de steen piëzo-electrisch is, door verhitting of samendrukking worden elektrische ladingen gevormd. De steen zal infrarood warmte geleiden tijdens verhitting.

Donkere stenen moeten door het sterke plechronisme worden geslepen zodanig dat de tafel evenwijdig ligt met de hoofdas. Om een steen een donkerder kleur te geven moet het tafelvlak loodrecht op de lange as staan. Toermalijnen kunnen door verhitting iets van kleur veranderen. Groene stenen krijgen een smaragdkleur, roodachtige bruine stenen worden helderrood.

De Geschiedenis

In het middellands zeegebied was de steen al bekend in de oudheid. In 1703 werd de steen door Nederlanders vanuit Sri Lanka ingevoerd in West-Europa. De steen werd naar het Senegalees woord Turmali genoemd. Wat “steen met gemengde kleuren” betekent.

Het elektrische effect van de steen was bij deze Nederlanders al bekend. Met verwarmde toermalijn trokken ze de as uit de kop van hun meerschuimen pijpen. Ze noemden die bijzondere steen “assetrekker”.

Toermalijn werd door kunstenaars gebruikt, het zou de scheppingskracht vergroten.

Vindplaatsen

Toermalijn vind je in alluviaal zand en in pegmatieten. De meeste stenen worden gevonden in Brazilië. Ook in Australië, Birma, Congo, Afghanistan, India, Malawi, Madagaskar, Nigeria, Nepal, Rusland, Pakistan, Thailand, Tanzania, Zimbabwe, Zambia en VS.

Op de Elba in Italië en in Zwitserland zijn vindplaatsen van de steen in Europa.

Spirituele eigenschappen

Al in de oudheid werden aan edelstenen magische krachten toebedeeld. Door alle eeuwen spreken edelstenen tot de verbeelding van de mens. Het is aan ieder om zelf de magie van de stenen te ervaren.

Toermalijn is een steen die reinigt, zuivert en energie transformeert tot lichtere vibraties. Het vormt een beschermend schild om het lichaam van de mens, reinigt en brengt balans in chakra’s.

Een sjamaansteen, wordt hij ook wel genoemd. Sjamanen gebruiken de steen omdat deze bescherming biedt bij rituelen. Ze reinigen het etherlichaam, verwijderen blokkades en verdrijven negatieve energie.

Toermalijn is zeer goed voor planten in de tuin, het houdt ongedierte op afstand. Een toermalijn in de grond in de tuin bevordert de groei en gezondheid van alle planten.

De steen helpt mensen om jezelf en anderen beter te begrijpen, het geeft zelfvertrouwen en de angst wordt minder. Een steen die eigenschappen heeft die we in deze tijd goed kunnen gebruiken, vermindert het gevoel slachtoffer te zijn, geeft inspiratie, mededogen, verdraagzaamheid en geeft voorspoed.

Het brengt op geestelijk niveau balans tussen de twee hersenhelften en buigen negatieve denkpatronen naar het positieve. Het werkt helend op de seksualiteit en verhelpt emotionele stoornissen die achter het verlies van libido zitten. Het heft spanning op en brengt de mannelijke en vrouwelijke energie in balans.

Toermalijn is ook een geneeskrachtige steen, de energiestroom wordt versterkt door de strepen langs de zijkant van de steen. De verschillende kleuren toermalijn hebben ieder hun eigen genezende werking.

De keel wordt geactiveerd door blauwe toermalijn, zwarte toermalijn beschermt tegen mobiele telefoons. Groene toermalijn opent het hartchakra en is een uitstekende genezer het helpt bij het visualiseren. Liefde in de materiele en geestelijke wereld wordt bevorderd door de roze toermalijn. De gele toermalijn werkt op de zonnevlecht en vergroot je persoonlijke kracht. De bruine toermalijn helpt je te aarden en opent het aardchakra.

De toermalijn hoort bij de sterrenbeelden weegschaal, schorpioen en steenbok.

Meer over dit onderwerp