Smaragd edelsteen

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Smaragd in sieraden

Smaragd edelsteen heeft een prachtige groene kleur, smaragdgroen. Smaragd is mooi in sieraden, geslepen of cabochon geslepen. Smaragd is kleurvast maar niet zo hard als diamant. Let op bij het dragen van smaragd sieraden dat het niet met scherpe voorwerpen in aanraking komt. Let ook op bij gebruik van huishoudelijke schoonmaakartikelen of andere chemische producten. Het schoonmaken van smaragd kan het best gedaan worden in lauw water met milde zeep en een zacht borsteltje en drogen met een katoenen doek. Met de juiste behandeling kan de steen generaties overleven.

Wat is Smaragd?

De betekenis van de naam smaragd is “groene steen” afgeleid van het Grieks (smaragdos). In de oudheid heette alle groene stenen smaragd. Het is de edelste steen uit de berylgroep. De groene kleur van smaragd is typerend vandaar de naam smaragdgroen. Chroom is de kleur gevende stof maar soms ook vanadium. De kleur van de steen kan goed tegen licht en warmte. De kleur verandert pas bij 700 tot 800 graden Celsius. De donkergroene kleur in smaragd is het meest geliefd. De kleurverdeling is wel vaak onregelmatig. Doorzichtige smaragd is zeer zeldzaam en dus kostbaar, vaak is de steen troebel door insluitsels. Deze insluitsels worden vaak gezien als bewijs van echtheid en zijn onderscheidend van de synthetische stenen en andere imitaties.

Er is een speciaal slijpsel voor smaragd ontwikkeld vanwege de gevoeligheid voor schokken. Bij dit trappenslijpsel worden de vier hoeken door facetten afgerond. Heldere doorzichtige stenen worden ook met briljant slijpsel verwerkt. De meer troebele stenen zijn geschikt voor cabochonslijpsel.

De Geschiedenis

Al meer dan 4000 jaar is de steen bekend. In veel culturen was het altijd de steen van macht, onsterfelijkheid en eeuwige jeugd en de lente na de winter. Egyptische farao’s hadden een grote voorliefde voor smaragd. Ze werden uit Boven Egypte gehaald, mijnen zouden reeds 2000 v Chr. in gebruik zijn. Vlakbij de rode zee, in Jabal Sukayt en Jabal Zabarah, bevonden zich de beroemde smaragdmijnen van de farao’s. Veel Griekse mijnwerkers werkten daar in de tijd van Alexander de Grote (365-323 v. Chr.). De smaragden van Cleopatra waren zeer bekend. Pas in de 19de eeuw zijn de resten van deze mijnen teruggevonden.

De smaragd werd geassocieerd met de god Hermes, de boodschapper van de goden. In het oude Griekenland werd smaragd daarom verbonden met waarheid, waarachtigheid en welbespraaktheid.

De Romeinen (600 v. Chr. tot 500 n. Chr.) associeerden smaragd met de lente en met groeikracht. Alle groene stenen waren gewijd aan Venus, godin van de liefde. In Pompeji en Herculaneum zijn gouden ringen en oorbellen met smaragd gevonden.

Nero, Romeinse keizer, zou door een smaragd naar de gladiatoren hebben gekeken. Het werkte als een vergrootglas en een kleurtje geeft een ander aanzien aan bloederige gevechten.

Smaragd was bij de Azteken (ca.1200-1500) de steen van de aarde en de vruchtbaarheidsgoden. Beelden van deze goden zijn altijd versierd met groene stenen, vooral smaragd en jade. De associatie werd gemaakt met regen, leven en vruchtbaarheid.

De smaragd is gevallen uit de kroon van Lucifer vermelden middeleeuwse legendes. Je kon door het dragen van de steen een deugdzaam leven leiden en duivelse invloeden uit de weggaan. Smaragd gaf namelijk inzicht in de werkwijze van de duivel.  

In sommige sprookjes kon je door een smaragd in je mond te nemen onzichtbaar worden, of de taal der dieren verstaan.

Smaragd is de steen van geloof, hoop en liefde volgens mysticus Johannes Ruusbroeck (1293-1381), het is de steen van de uitstorting van de Heilige geest in Christus.

De Tabula smaragdina, de Smaragden Tafel, was een inspiratiebron voor de middeleeuwse alchemie. Deze tafel is een groot stuk smaragd waarin een alchemische verhandeling van de mythische wijze Hermes Trismegistus is gegraveerd. De verhandeling gaat over energie dat alles gecreëerd heeft.

Vindplaatsen

Door een combinatie van opdringende magma en metamorfe omzetting van gesteenten ontstaat Smaragd. Daarom komen afzettingen voor in pegmatietgangen of omgeving daarvan voor. De winning van kristallen vindt bijna alleen plaats uit het moedergesteente, waar de smaragd gegroeid is in kleine gangen of op de wanden van holten.

In Colombia vind je de belangrijkste afzettingen. De mijn van Muzo, ten noordoosten van Bogota is een belangrijke vindplaats. In de Incatijd werd deze mijn al ontgonnen, later vergeten, maar in de 17de eeuw weer opnieuw ontdekt. Hier worden de mooiste stenen gevonden met een donkergroene kleur. Ondergronds geschiedt de afbouw met galerijen en met terrassen bovengronds. Het smaragd houdend gesteente wordt door opblazen of met bulldozers losgemaakt, daarna wordt het met de hand gesorteerd.

De Chivomijn, ten noordoosten van Bogota, is een andere belangrijke Colombiaanse afzetting. Deze mijn werd ook al eerder door de Inca’s gebruikt.

In de tweede helft van de vorige eeuw zijn meer veelbelovende smaragdvoorkomen in Colombia ontdekt. In Bahia, Goyaz en Minas Geras in Brazilië zijn verschillende afzettingen. De stenen zijn daar lichter van kleur dan die van Columbia, ze zijn meer groengeel. Vanaf begin jaren tachtig vorige eeuw is Brazilië een van de belangrijkste leveranciers van smaragden geworden. De belangrijkste mijn is de Sandawana-mijn in het zuiden van het land.

Andere plaatsen waar smaragd voorkomt zijn Afghanistan, Australië, Ghana, India, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Pakistan, Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en de VS.

 

Ten noorden van Jekaterinenburg in de Oeral werd in de 19de eeuw smaragdafzettingen ontdekt. Deze hadden eerst een hoge opbrengst maar nu komen daar sporadisch stenen vandaan. Bekend zijn de Oostenrijkse smaragdvindplaatsen in het Habachdal bij Salzburg

Bekende smaragd edelstenen

Smaragden die niet onderdoen in beroemdheid of waarde van diamanten zijn te vinden in het Britisch Museum of Natural History in London, in het American Museum of Natural History in New York. In de Perzische kroonjuwelen bevinden zich een paar prachtexemplaren van honderden karaat. Een 12cm hoog zalfpotje van 2205 karaat, gesneden uit één enkel smaragdkristal is een pronkstuk van de Weense schatkamer.  

Spirituele eigenschappen

Edelstenen spreken al sinds de oudheid tot de verbeelding van mensen. Stenen werden vaak magische kwaliteiten toegedicht. Ook in onze tijd zijn veel mensen geïnteresseerd in de magisch spirituele eigenschappen van edelstenen.

Inspiratie en eindeloos geduld is waar deze steen voor staat. Smaragd staat bekend als de steen van succesvolle liefde, het is een levensbevestigende steen. Het versterkt onvoorwaardelijke liefde, partnerschap en het bevordert vriendschap. Het opent het hartchakra en heeft een rustgevend effect op de emoties. Het zorgt voor fysiek, emotioneel en geestelijk evenwicht. Het schakelt negativiteit uit en zet aan tot positieve daden. Het versterkt helderziendheid en stimuleert het verzamelen van wijsheden. Het beschermt tegen magische betoveringen en het kan de toekomst voorspellen.

Het helpt mensen om het hoofd te bieden tegen tegenslag, het maakt het vermogen om van het leven te genieten groter en helpt tegen claustrofobie. Bevordert geestelijke helderheid en een goed geheugen en inspireert tot opdoen van innerlijke kennis. Het werkt weldadig in een groep mensen, het stimuleert samenwerking en wederzijds begrip.

Ook in de geneeskunst wordt smaragd gebruikt voor herstel van infectieziekte. Het werkt positief op neusbijholten, longen, hart, ruggengraat. Het werkt ontgiftend op de lever, het verlicht diabetes en reuma. Bij vergiftiging kan het ook als tegengif worden gebruikt. Draag het om de hals om epilepsie af te weren.  

Smaragd werkt vooral op de hartchakra en het voorhoofdchakra. De smaragd hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Maagd en Waterman.

Meer over dit onderwerp