Robijn in sieraden

Wat is Robijn?

De naam Robijn is afgeleid van het Latijnse “ruber” wat rood betekent. Deze rode kleur van robijnen hangt af van de vindplaats, hoewel er per vindplaats weer variaties voorkomen. De meest begeerde robijn heeft een duivenbloed kleur, zuiver rood met een iets blauwe zweem.  De rode kleur wordt voornamelijk veroorzaakt door chroom en bij de blauwe tinten door ijzer. Ruwe robijnen zien er dof en vettig uit, maar als ze geslepen worden gaan ze glanzen. Rond 1800 ontdekte men dat Robijn en Saffier tot de korundgroep behoort.

Na diamant zijn Robijn en Saffier de hardste stenen, dit maakt de steen uitermate geschikt voor gebruik in ringen. Daar moeten stenen tegen een stootje kunnen. Insluitsels komen veel voor in Robijn, zij zorgen niet voor kwaliteitsvermindering maar eerder een aanduiding voor echtheid van een natuurlijke steen.

Sinds het begin van de vorige eeuw bestaan er synthetische robijnen van edelsteenkwaliteit. Ze zijn te herkennen aan de insluitsels en doordat ze kortgolving ultraviolet licht doorlaten. Dit in tegenstelling tot de natuurlijke robijn.

De Geschiedenis

De robijn was al bekend bij de oude Egyptenaren en Grieken, vanuit de afzettingsgebieden bij Birma kwamen ze over de handelswegen daarnaartoe. In de middeleeuwen werd robijn beschouwd als de levensteen in Rome. Men kende de steen magische krachten toe.

Dat verklaart ook dat robijn aanleiding gaf tot mythische verhalen. Oosterse verhalen beschreven de robijn als de diepste druppel bloed van het hart van moeder natuur. De kleur van de steen zou veranderen, bij naderend onheil zou de steen donkerder worden en bij het verdwijnen van het onheil zou de kleur weer oplichten.

Robijn was in de oude tijd al een kostbare steen, dat is terug te vinden in een aantal Bijbelse uitspraken (spreuken 3:15) “de wijsheid is kostelijker dan robijnen en de waarde van een goede vrouw dan die van robijnen in de ogen van haar echtgenoot ver te boven”.  

Vindplaatsen

In Birma, Sri Lanka, Thailand en Tanzania liggen de grootste robijn afzettingen. Al sinds lang wordt Robijn ontgonnen in Opper Birma in de buurt van Mogok. De robijn houdende laag ligt enkele meters onder het oppervlak. Daar worden kostbare slijpbare stenen gevonden met de duivenbloed kleur. Daarentegen hebben de Thaise stenen een zweem naar bruin en violet. Ze worden daar gevonden ten zuidoosten van Bangkok in het district Chanthaburi.

In het zuidwesten van Sri Lanka in het gebied Ratnapura wordt robijn gewonnen. Daar zijn de stenen vooral lichtrood tot framboosrood. Hier worden ook stenen gevonden in stromend water uit grind en zand van de rivierbedding.

In Noord Tanzania wordt sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw een groen gesteente een zoisietgesteente met behoorlijk grote robijnen, die wel vaak ondoorzichtig zijn.  In het Noordoosten van het land bij de bovenloop van de Umba rivier komen robijnen van edelsteen kwaliteit voor. Die stenen hebben een violette tot bruinrode kleur.

Tenslotte worden Robijnen gevonden in Zwitserland en in Noorwegen en aan de zuidwestkust van Groenland.

Bekende Stenen

Edwards Ruby (167kt) is een beroemde steen en een steen van grote schoonheid. Deze steen is te vinden in het Brits museum of Natural History in Londen. Verder is er de Reeves-sterrerobijn (138kt) in het Smithsonian Institution in Washington, de Long-Sterre robijn (100kt) in het American of National History in New York. Dit wordt de vredesrobijn genoemd omdat hij is gevonden in 1919, aan het eind van eerste wereldoorlog.

Talrijke robijnen vormen de glansstukken in de kroningsinsgnes en andere sieraden van vorstenhuizen. De St Wenzelskroon bevat bijvoorbeeld een ruwe robijn van 250kt.

Spirituele eigenschappen

Edelstenen hebben door de eeuwen heen een magische aantrekkingskracht gehad op mensen. De prachtige vormen en kleuren spraken tot de verbeelding van mensen. Edelstenen werden in de oudheid al magische spirituele krachten toegedicht. Zo ook de Robijn.

De steen heeft een activerende werking, geeft kracht en energie. Passie voor het leven wordt erdoor versterkt en zet motiveert mensen. Soms kan het iets teveel zijn van het goede voor gevoelige en prikkelbare mensen.

De steen heeft een grote verbinding et het hart en heeft krachten om psychische aanvallen en tegen mensen die energie bij je weg willen halen. Het heeft een versterkende werking op het hartchakra. Het heeft ook een werking die negatieve gevoelens tegengaan en reguleert woede in de mens. Het helpt op fysiek niveau ook tegen uitputting en apathie. Het heeft een ontgiftende werking en werkt stimulerend op de bloedcirculatie.  

Onder invloed van de steen krijgt de mens een verscherpt bewustzijn en het vergroot de concentratie. De bijnieren, nieren, voortplantingsorganen en milt worden door de steen gestimuleerd.

Meer over dit onderwerp