Granaat in sieraden

Wat is Granaat?

De naam komt van het Latijnse woord “granatus” wat “met korrels” betekent. De steen heeft de naam te danken omdat de ruwe kristallen vrij rond zijn en rood zijn, als de zaden van een granaatappel. De naam heeft ze te danken aan de Duitse filosoof Albertus Magnus die de steen deze naam gaf.

De meeste mensen denken bij granaat aan een bloedrode steen zoals robijn. Granaat is een verzamelnaam van een zeer grote familie zeer harde stenen. Granaat is er in vele kleuren zoals rood, oranje, roze, groen, bruin en zwart, maar ook kleurloos wit. Granaat is een groep van divers gekleurde edelstenen met een vergelijkbare kristalstructuur en een vergelijkbare chemische samenstelling. De voornaamste vertegenwoordigers zijn pyroop, almandien, spessartien, grossulaat, andradiet en uvaroviet. Binnen de reeksen komen ook tussenvormen voor. Granaat (latijn-korrel) is zo genoemd vanwege de ronde kristallen en de overeenkomst met de rode bloemen van de granaatappelboom. In het spraakgebruik verstaat men onder granaat alleen de rode karbonkelstenen pyroop en almandien.

Granaten worden diep in de aarde gevormd, in de binnenste aardmantel of de overgang naar de buitenste aardmantel. Granaten zijn vaak bestanddeel van dieptegesteentes.

Granaten kunnen piepklein zijn, maar ook heel groot. Ze zijn harder dan het gesteente dat hen omringt, en komen door verwering vrij. Ze kunnen door rivieren mee gespoeld worden. Je vindt ze dan ook in klei en zand.

De verschillende stenen uit de granaatgroep:

Pyroop (Grieks voor vurig) was in de 18de en de 19de eeuw een modesteen, vooral de “Boheemse granaat”.

Rhodoliet is de rozerode variëteit van pyroop.

Almadien is genoemd naar een plaats in Klein Azië. De kleur is rood met violetzweem.

Spessartien is genoemd naar de vindplaats in Spessart in Duitsland. De kleur is oranje tot roodbruin.

Grossulaar in latijn “kruisbes” is sinds 1966 bekend. De steen is kleurloos, groen, geel of bruin.

Hessoniet is synoniem voor kaneelsteen. Dit is een bruinrode variëteit.

Leucogranaat is een kleurloze variëteit.

Hydrogossulaar is een dichte groene ondoorzichtige steen.

Tsavoliet is een steen die in 1974 is ontdekt, de steen heeft een groene tot smaragdgroene kleur.

Demantoiet is een kostbare granaat. De naam betekent diamantachtige glans en is groen tot smaragdgroen.

Melaniet (zwart in Grieks) is een ondoorzichtige zwarte steen.

Topazoliet is een gele tot citroengele, topaasachtige steen.

Uvaroviet is een smaragdgroene zeldzame edelsteen. 

De Geschiedenis

Vanwege de duivenbloed rode kleur was de almandien in de oudheid in Klein Azië een bekende granaat variant. In allerlei symbolen van macht, zoals kronen vind je deze steen terug.

Uit het oude Egypte zijn grafvondsten gedaan van sieraden met granaat die al 3500 jaar oud zijn. Zeer mooie oorbellen en kettingen versierd met de bloedrode granaat zijn in graven gevonden. De steen werd gezien als het bloed van Isis, de godin van vruchtbaarheid, leven en dood. 

In gevesten van wapens werden granaat verwerkt het zou een sterk amulet zijn tegen het boze oog en de drager beschermen in zijn gezondheid.

In het Oude Griekenland werd granaat in spelden voor mantels gedragen. Ze werden ook verwerkt in lauwerkransen. Granaat houdt de liefde in stand als geliefden elkaar langere tijd niet zagen volgens de oude Grieken. De liefde zou snel weer opbloeien bij hereniging. 

In de late Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen werd granaat in goud ingelegd in versierde zwaarden, sieraden, boekomslagen en andere siervoorwerpen. Een met goudomrande granaat wordt wel cloisonné granaat genoemd.

Ook de middeleeuwse ridders gebruikten granaten als versiering voor zwaarden, dolken en schilden of in kleding. Verondersteld werd dat de drager sneller van verwondingen zou genezen en hem er zelfs tegen zou beschermen.

In de geneeskunst in de middeleeuwen werd granaat vermalen ingenomen, het zou goed werken bij hartkwalen en het zou de vitaliteit versterken.

Pyroop was in de 9de eeuw zeer populair en werd vanuit de Bohemen in grote getalen geëxporteerd naar Amerika. Deze Boheemse steen was en is van zeer hoge kwaliteit.

Vindplaatsen

Pyroop: Birma, China, Madagaskar, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Tanzania, VS.

Almadien: Brazilië, India, Madagaskar, Sri Lanka, ook in Oostenrijk en Tsjechië.

Grossulaar: Canada, Kenia, Mali, Pakistan, Rusland, Sri lanka, Tanzania, VS, Zuid-Afrika.

Hessoniet komt voor in Sri Lanka, Brazilië, Canada, India, Madagaskar, Tanzania en VS.

Leucogranaat is te vinden in Canada, Mexico, Tanzania.

Hydrogossulaar is te vinden in Zuid-Afrika, Birma en Zambia.

Tsavoliet is te vinden in Kenia en Tanzania.

Demantoiet komt voor in China, Congo, Korea, Rusland en VS.

Melaniet komt voor in Duitsland, Frankrijk, Italië en VS.

Topazoiet is te vinden in Zwitserland, Italiaanse Alpen en VS.

Uvaroviet komt voor in Canada, Finland, India, Polen, Rusland, VS

Bekende Stenen

In de schat van Staffordshire (midden England) zijn voorwerpen gevonden met granaat versierd en ingelegd volgens de cloisonné-techniek. De schat bestaat sieraden en wapens van goud en zilver uit de Angelsaksische tijd. 

In de tijd van koningin Victoria (1819-1901) werd veel granaat in sieraden verwerkt. Niet alleen de geliefde pyroop, maar ook rhodoliet en almandien. Koningin Victoria was een trendsetter. Veel van haar sieraden bevatten granaat, en haar onderdanen volgden haar in die voorkeur.

De granaat is een van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Spirituele eigenschappen

Edelstenen fascineren mensen al vanaf de oudheid. We dichten hen magische en spirituele krachten toe. Ook bij het genezen en bevorderen van gezondheid spelen edelstenen door de eeuwen heen een rol. Zo is dat ook bij granaat. 

Nieuw leven, reinigend, energie gevend. Granaat reinigt de chakra’s en vernieuwd de energiestroom. Het stimuleert een beheerste kundalin energie. Het inspireert tot toewijding en liefde, heb brengt balans in seksuele energie en in gevoelsleven.

In crises situaties helpt granaat waar geen uitweg lijkt te zijn en bij trauma’s. Het overlevingsinstinct wordt versterkt. Het brengt moed en hoop in schijnbaar uitzichtloze situaties.

Het geeft ondersteuning bij verruiming van bewustzijn en het herinneren van vorige levens. Het verscherpt de waarneming van jezelf en anderen. Het maakt het aanpakken van ingesleten gedragspatronen mogelijk. Het bevordert geestelijke ontwikkeling door nieuwe ideeën te omarmen en verouderde ideeën op te kunnen geven.

Granaat heeft ook op het fysieke vlak zijn werking, het werkt op de spijsvertering, zuivert het bloed en werkt op stoornissen van de ruggengraat. Ook het opnemen van vitaminen worden door granaat gestimuleerd.

 

Meer over dit onderwerp