Goudsmeden: Zandgieten van sieraden

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Het vak van goudsmeden: techniek van zandgieten

Een oude techniek, in het vak van goudsmeden, die soms nog steeds gebruikt wordt is zandgieten. In dit artikel volgen we stap voor stap het proces van ontwerpen naar gieten tot aan het eind resultaat. In het begin van mijn loopbaan als goudsmid heb ik deze techniek vaak uitgevoerd. In de loop van de jaren ben ik me meer gaan toeleggen op het 3D ontwerpen, 3D printen en gieten van 3Dprints. Maar voor nu even een vleugje nostalgie.

Maken van het ontwerp

Om te kunnen zandgieten heb je eenmodel nodig dat je als mal kan gebruiken. In dit geval gaat het om waxmodellen die ik met kneedwax gemaakt heb. Nadat ik met de klant haar wensen heb doorgenomen begint het creatieve proces van vormen. 

Het ontwerp afdrukken in zand

Nadat het ontwerp gemaakt is ga ik de mal voorbereiden. De mal vullen met zand. Het model afdrukken in de twee maldelen. Daarna de gietkanalen aanbrengen. Daarna sluit ik de mal en bevestig de delen aan elkaar vast. Klaar om te gieten.

Smelten van het zilver

Dan komt het spectaculaire deel: het smelten van het zilver. Daar is heel wat warmte voor nodig. Ik leg het zilver in de smeltkroes en kan heerlijk met de brander aan de slag. Het zilver moet goed heet zijn en geheel gesmolten om goed te kunnen gieten. 

Het gieten van zilver

Het zilver is nu ver genoeg gesmolten en ik kan het zilver uit de smeltkroes in de mal gieten. Daarbij moet ik wel zorgen dat ik het zilver blijf verhitten om het niet te snel te laten afkoelen.

Het giet resultaat

Nadat het gesmolten zilver in de mal is gegoten, wacht ik met spanning af of het zilver goed in het negatief van het model is doorgelopen. Voordat ik het kan openmaken laat ik de mal en zilver eerst afkoelen.

Zie daar is het gietresultaat. Nu kan het werk pas echt beginnen. Zagen, schuren, polijsten en nog eens polijsten om het eindresultaat te krijgen.

het resultaat

Na behoorlijk wat ouderwets handmatig schuren, solderen en polijsten is er het eindresultaat. Twee hangers en een sleutelhanger die precies in elkaar passen. Een verrassing voor goede vrienden van de klant. 

Toen en hoe nu?

Dit gietproces van gieten in zand wordt al eeuwenlang toegepast en dit is ook zoals ik nog op opleiding leerde. Al snel ben ik daarna steeds meer moderne techniek gaan gebruiken. Het 3D ontwerpen en 3D printen van de ontwerpen is een enorme uitbreiding van mogelijkheden in het vak van goudsmid. Ook het gieten wordt nu gedaan in een echte gietmachine waarin het proces van gieten heel gecontroleerd kan worden uitgevoerd.