Citrien edelsteen

Tim van Schendel

Tim van Schendel

Tim van Schendel is sinds 2010 Goudsmid en is sinds 2013 eigenaar van Edelsmederij Turmali. Als goudsmid en designer heeft Tim heeft zich ontwikkeld tot specialist in 3D design en 3D print techniek. Deze gebruikt hij om samen met zijn klanten hun sieraden te ontwerpen en te maken.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Citrien in sieraden

Citrien edelsteen, mooi gekleurd en doorzichtig worden gebruikt als stenen voor ringen en hangers. De mindere stenen worden verwerkt in kettingen. Let op de kleur van citrien is gevoelig voor zon en zonlicht.

Wat is Citrien?

Vanwege de gele kleur is de naam citrien afgeleid van citrus, dus genoemd naar de citroengele kleur. De kleur gevende stof is ijzer. Citrien die aluminium bevat is lichter van kleur dan de ijzerhoudende citrien. Natuurlijke citrienen zijn vooral bleekgeel. Veel van de citrienen die je kunt kopen hebben hun kleur gekregen door het “branden” van amethist of rookkwarts. Over het algemeen hebben deze gebrande stenen een rode zweem. Braziliaanse amethist wordt bij 470 graden Celsius lichtgeel en bij 560 graden donkergeel tot roodbruin. Het kristalstelsel van citrien is trigonaal en de hardheid is 7.

 

De Geschiedenis

In het oude Griekenland waren citrienen al populair. In de eerste eeuwen na Christus werd bij de Romeinen citrien gebruikt in gemmen, edelstenen met een negatief geslepen reliëf, en als cabochons.

In de oudheid werd de steen gebruikt als talisman tegen kwade gedachten, slangenbeten en andere giftige reptielen. In geneeskunst werd hij gebruikt voor het bevorderen van de spijsvertering en voor het verwijderen van gifstoffen.

Vindplaatsen

Citrien wordt vooral gevonden in Brazilië, Madagaskar en de VS. Daarnaast ook in Argentinië, Birma, Namibië, Rusland, Schotland en Spanje.

Spirituele eigenschappen

Citrien is de steen die de kracht van de zon draagt, dat maakt de steen zo weldadig. Het is een krachtige steen die reinigt en herstelt. De steen verwarmt, is zeer creatief en geeft energie. De steen neemt op, verandert en aardt negatieve energie. Het geeft energie aan elk niveau van het leven.

De steen heeft een speciale reinigende werking op de zonnevlecht en navelchakra. Het vergroot zelfvertrouwen en zelfrespect en pakt destructieve uitingen aan. Het heeft een positieve werking op de individualiteit, verbetert de motivatie, verstrekt creativiteit en vergroot het vermogen tot zelfexpressie. Kritiek krijgt geen vat op de individualiteit en het handelen op basis van opbouwende kritiek wordt bevorderd.

Citrien verbetert de concentratie en vermindert futloosheid. Het trekt geluk, voorspoed en succes aan en stimuleert om dat met anderen te delen.

Citrien trekt geluk, voorspoed, succes, rijkdom en overvloed aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen.

 

Meer over dit onderwerp